MARI MENGENALI JENIS-JENIS BANK


Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Ni Hau Ma,



Berjumpa lagi anda semua dengan abangms di blog ini.


Hari ni 15.01.2009. Dah setengah bulan di tahun baru. Azam anda macamana? dah mula ke nak capai azam baru tu! Cepat. Masa tidak menanti kita. kalau kita tak memotongnya dia akan memotong kita (ye ke!)



abangms akan cuba berkongsi info dan pengalaman pasal bank di mana abangms dah berbelas tahun kerja di bank dan sekarang ni sebagai Branch Manager di sebuah bank tempatan. Pening jadi manager ni. Nampak sedap tapi berat ........Hari-hari target, promotion, KPI and so on....stress 24 jam...


Untuk kurangkan stress abangms mula berjinak-jinak dengan dunia blogging ni...

Sebelum kita bicara soal pinjaman bank, soal produk, soal perkhidmatan, bantuan mereka kepada usahawan, kadar faedah dan macam-macam hal lagi berkaitan bank, abangms nak kongsi dengan anda tentang jenis-jenis bank yang ada di pasaran.

Kata orang,

TAK KENAL MAKA TAK CINTA (kata orang tua)
TAK CINTA MAKA TAK DERITA (kata orang muda)

Oklah tu.


Semua bank sama sahaja iaitu tempat menyimpan dan meminjam wang. Anda boleh pergi ke mana-mana sahaja bank yang anda suka tanpa perlu berfikir panjang. Anggapan tersebut agak kurang tepat. Jika tersilap memilih bank pastinya keperluan pinjaman anda sukar dipenuhi kerana setiap bank mempunyai fungsi dan peranan yang berbeza-beza. Oleh itu marilah kita mengenali jenis-jenis bank yang terdapat di sekeliling anda agar anda tidak tersilap mengetuk pintu bank.

Di Malaysia terdapat pelbagai jenis bank dan setiap bank mempunyai nama yang tersendiri. Bank-bank tersebut diklasifikasikan seperti berikut:-

a) BANK PUSAT


Ia merupakan badan kewangan tunggal yang dimiliki oleh kerajaan dan tidak berorientasikan keuntungan . Ia mempunyai beberapa peranan seperti mengeluarkan mata wang, sebagai jurubank kerajaan, sebagai jurubank kepada bank-bank perdagangan, mengekalkan kestabilan nilai mata wang , mengamalkan dasar kewangan negara dan mengawal aktiviti institusi kewangan.
Contoh bank jenis ini ialah Bank Negara Malaysia.

b) BANK PERDAGANGAN


Bank Perdagangan berperanan menerima simpanan dari orang ramai, memberi pinjaman serta menyediakan lain-lain perkhidmatan.

Simpanan yang diterima berbentuk Deposit Masa (akaun semasa yang menggunakan cek), Deposit Tabungan (akaun simpanan tidak menggunakan cek) dan Deposit Tetap ( akaun simpanan tetap dalam tempoh tertentu). Setiap simpanan akan diberikan faedah mengikut kadar yang telah ditetapkan.

Kemudahan pinjaman yang diberikan oleh bank perdagangan biasanya berbentuk pinjaman berjangka, pendiskaunan bil-bil pertukaran dan perkhidmatan overdraf.

Lain-lain kemudahan berkaitan kewangan turut ditawarkan oleh bank perdagangan seperti arahan bayaran, draf bank, cek kembara, pindahan kredit, kad kredit, pembelian dan penjualan mata wang asing dan peti simpanan keselamatan.
Contoh Bank Perdagangan ialah Maybank, CIMB Bank, RHB Bank dan Public Bank.

c) BANK SAUDAGAR

Bank Saudagar kerapkali disebut dengan nama ‘merchant bank’. Ia merupakan badan kewangan yang berperanan menawarkan perkhidmatan khusus dan pelengkap kepada perkhidmatan yang disediakan oleh institusi kewangan lain. Biasanya ia berbentuk perkhidmatan kepada syarikat perniagaan yang besar sahaja dan tidak kepada syarikat kecil dan orang awam.
Di antara fungsi bank saudagar ialah memberi khidmat nasihat berhubung dengan percantuman, pengambilalihan, penyusunan dan usaha sama di kalangan syarikat, memberi khidmat nasihat berhubung aspek pelaburan dan pengurusan portfolio, menanggung jamin terbitan syer, menerima deposit dan menerima simpanan, menguruskan pinjaman bersindiket.
Nama bank saudagar dapatlah anda lihat di prospektus sesebuah syarikat yang akan disenaraikan di Bursa Saham iaitu di bahagian penaja jaminan.Prospektus tersebut biasanya disisipkan di akhbar-akhbar utama sempena penerbitan syer awam sesebuah syarikat.
Contoh bank saudagar di Malaysia ialah Arab Malaysian Merchant Bank Berhad.


d) BANK ISLAM


Ia merupakan bank perdagangan yang beroperasi berlandaskan konsep dan prinsip perbankan islam sepenuhnya meliputi urusan menerima simpanan dan menawarkan pinjaman. Beberapa istilah yang dipinjam dari perkataan arab telah sinonim dengan bank jenis ini seperti prinsip Al-Wadiah, Al-Mudharabah, Al-Musyarakah, Al-Murabahah, Al-BaiBithaman Ajil, Al-Ijarah dan Al- Qardulhasan. Contoh bank islam di Malaysia ketika ini ialah Bank Islam Malaysia Berhad dan Bank Muammalat Malaysia Berhad.



e) BANK KERAJAAN


Bank jenis ini merupakan agensi kerajaan dan lebih kepada tujuan pembangunan. Ia menyediakan kemudahan pinjaman dan sesetengahnya menerima simpanan dan lain-lain perkhidmatan.

Contoh bank jenis ini ialah Bank Pertanian Malaysia (baru dikorporatkan menjadi AGROBANK) dan Bank SME (dahulunya dikenali sebagai Bank Pembangunan dan Infrastruktur serta Bank Industri). Bank Pertanian Malaysia berperanan memberikan pembiayaan bagi tujuan pembangunan sektor pertanian Negara. Bank SME pula berperanan memajukan sector Industri Kecil dan Sederhana Negara.

f) BANK KOPERASI


Sesetengah koperasi menjalankan aktiviti perbankkan. Di antara aktiviti yang dijalankan ialah menerima deposit dan menawarkan kemudahan pinjaman. Contoh koperasi tersebut ialah Bank Kerjasama Rakyat Malaysia Berhad.


abangms harap info pertama ini dapat memberi kefahaman kepada para pengunjung semua tentang bank secara am. Ingat, jangan salah ketuk pintu !




sendlah blog ni kepada rakan-rakan moga-moga sama-sama dapat ilmu yang tak seberapa ni.



TIP Kurangkan Stress:

Senyum Sokmo kerana senyum itu penawar duka.


Jumpa lagi






3 comments:

  1. salam,
    ada tak maklumat berkenaan dengan bank asing?

    ReplyDelete
  2. Ada
    tetapi belum di update lagi
    Blog akan mula diupdate semula setelah masalah teknikal (hackers etc)berjaya di atasi baru-baru ini.
    Saya akan inform tuan nanti.

    ReplyDelete
  3. bagusnyer ! bnyak mmbantu saya~! (^_^)

    ReplyDelete